Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Η δήλωση του Θεόδωρου Αγγελόπουλου για την οικονομική κρίση, πριν δυο εβδομάδες, στην ιταλική τηλεόραση Rai.
Από την Ρώμη
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης
Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, μεταδίδει εκ νέου, σήμερα,  την δήλωση για την οικονομική κρίση  που ο εκλιπών σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, είχε κάνει σε απεσταλμένο της στην Αθήνα, πριν μόλις δεκαπέντε ημέρες:
«Θα ζήσουμε όπως κάναμε μετά τον πόλεμο. Όπως κάνατε και στην Ιταλία, στην μεταπολεμική περίοδο, με πολύ  φτωχό τρόπο», είχε δηλώσει ο κορυφαίος έλληνας δημιουργός.
Σε ερώτηση του ιταλού δημοσιογράφου: «Μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος, σε μια περίοδο κρίσης σαν και αυτή;», ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος είχε αποκριθεί: «σε κάθε κρίση, οικονομική και μη, μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι  διότι πιστεύουμε ότι όλα θα περάσουν ότι αύριο όλα θα είναι καλύτερα. Υπάρχει ένας   μεγάλος  έλληνας ποιητής της αρχής του  περασμένου αιώνα, που  μας λέει: και μην έχοντας πιο κάτου άλλο σκαλί να κατρακυλήσεις πιο βαθιά στου κακού την σκάλα, για τ΄ανέβασμα ξανά που σε καλεί θα αιστανθείς να σου φυτρώνουν, ω χαρά, τα φτερά, τα φτερά τα προτινά σου τα μεγάλα».
Όταν ο απεσταλμένος της Rai τον είχε ρωτήσει « από τι πρέπει, δηλαδή, να πιαστεί, κανείς, από τα αγαπημένα του  πρόσωπα, από τα απλά πράγματα;» ο πιο αντιπροσωπευτικός δημιουργός του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, αποσπώντας ένα ακόμη χειροκρότημα από το κοινό που παρακολουθούσε την μετάδοση της  συνέντευξης  στο τηλεοπτικό στούντιο, είχε εξηγήσει:
«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι αναγκαίο να αλλάξουμε τις συνήθειες μας .Στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον  κόσμο,  υπάρχει φοβερή διαφθορά, γι αυτό και φτάσαμε σε αυτό το σημείο . Πρέπει να γίνουμε πιο σοβαροί, να ενδιαφερθούμε για τον κόσμο, τους ανθρώπους, όχι για το πώς μπορούμε να τους εκμεταλλευθούμε. Αυτό σημαίνει να ξαναβρεί, κανείς, τον ανθρωπισμό που είναι και το μόνο στοιχείο που μπορεί να βελτιώσει τον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails