Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011

Το μπαούλο του Πεσόα

Οι φίλοι του μεγάλου Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσόα (1888 - 1935) αναζητούν το μπαούλο του, όπου φύλαγε τους θησαυρούς των 25.000 ποιητικών χειρογράφων του.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα, όπου μ' ένα κλικ παραπάνω μεγαλώνουν οι πιθανότητες να βρεθεί το φετίχ του Πορτογάλου ποιητή.Το διαστάσεων 103x49x50 «θησαυροφυλάκιό» του έχει «χαθεί» από το 2008, οπότε πουλήθηκε σε δημοπρασία προς 59.500 ευρώ. Το μόνο στοιχείο που είναι γνωστό, ο τόπος διαμονής του συλλέκτη - αγοραστή: η Βόρεια Πορτογαλία.
Σε ποια ενέργεια προέβησαν οι φίλοι του ανά τον κόσμο; Εστησαν στο Διαδίκτυο την πλατφόρμα με τα στοιχεία www.findthetrunk.com, όπου μπαίνετε μέσα και υπογράφετε. Αν μαζευτούν 100.000 υπογραφές, τότε θα σταλούν στην υπουργό Πολιτισμού της Πορτογαλίας Γκαμπριέλα Καναβίλας, ώστε, όπως μας λέει ο συγγραφέας και μεταφραστής του Φερνάντο Πεσόα Γιάννης Σουλιώτης, «να πειστεί να το βρει και να το εκθέσει δημόσια σε τρόπον ώστε να γίνει και πάλι κτήμα του κόσμου».
Ο Πεσόα έζησε μ' αυτό το ξύλινο μπαούλο, που δεν είναι φτιαγμένο από κάποιο ακριβό και σπάνιο ξύλο. Ομως τι σημασία είχε, αφού το κουβάλαγε μαζί του, λες και και όλη η μοίρα του, προσωπική και ποιητική, να είχε τη μορφή αυτού του αντικειμένου. Δέκα διαμερίσματα άλλαξε και σ' αυτές τις δέκα μετακομίσεις, το κειμήλιό του έβρισκε σε περίοπτη θέση τον «λιμένα» του.
«Φύλαγε σ' αυτό», μας εξηγεί ο Γιάννης Σουλιώτης, «όλη του τη δουλειά και όχι μόνο: από χαρτιά που έγραφε τα βιβλία του μέχρι σημειώσεις σε χαρτάκια και αντίγραφα επιστολών που έστελνε. Ηταν φοβερά αυστηρός με τα χαρτιά και φύλαγε σχεδόν ό,τι έγραφε -ακόμη και μικρές σημειώσεις πίσω από φακέλους ή αποδείξεις και λογαριασμούς. Μετά το θάνατό του, βρέθηκε ακόμη κι ένα σημείωμα που έστελνε στην καθαρίστριά του».
Συχνά θυμόμαστε τον αποθανόντα από τα αντικείμενα που αφήνει πίσω του. Τι συμβολίζει το μπαούλο του Φερνάντο Πεσόα, που κι αυτό συνέτεινε στην προσωπική του μυθολογία; «Είναι ένας ορατός τρόπος ανάμνησης της σημασίας της δουλειάς του στις νεότερες γενιές», αποκωδικοποιεί το εμπράγματο σύμβολο ο Γιάννης Σουλιώτης.
Κι αυτόν τον ξύλινο «κουρσάρο» της μνήμης τον φαντάζεται ο συνομιλητής μας «να ταξιδεύει σ' όλον τον κόσμο, σε τρόπον ώστε ο Φερνάντο Πεσόα να συνεχίζει, σαν να ήταν ζωντανός, να διαδίδει τα λόγια του και να φέρει νέους θαυμαστές στα όνειρα και στην ποίησή του». Γι' αυτό ο φανατικός Ελληνας του Πορτογάλου προτρέπει: «Ελληνες φίλοι του, παρακαλείστε να υπογράψετε το αίτημα για την επιστροφή του μπαούλου του Πεσόα. Θα είναι το αντίδωρό μας στη μεγάλη προσφορά του!».
Β.Κ.Καλαμάρας, Ελευθεροτυπία, 22 Ιουλίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails